OD INVALIDSKIH KOLICA DO DASKE ZA SURFOVANJE

Postoji to nepisano pravilo da nam se najbolje stvari dešavaju kada se najmanje nadamo. I pre nego što pomislite kako je to glupo, jer se sedmici na lotou niste nadali ceo život i isto tako je nikada niste dobili, moram reći da, ma koliko materijalne stvari bile neophodne, one nisu one najbolje. Lavirint koji predstavlja život svakog od nas, često ćorsokak učini naizgled pravim putem i zbog toga zaboravimo da se radujemo malim(čitaj velikim) stvarima.

izaberi da zivis od invalidskih kolica do daske za surfovanje photo

Još kao dete sam po prvi put surfere videla na televiziji u seriji “Čuvari plaže”. Od tada mi je surfovanje izgledalo fascinantno, ali (ne znam iz kog razloga) nikada nisam ni pomislila da bih mogla i sama da budem surfer, makar i na jedan dan. Verovatno je nepotrebno da kažem da posle nesreće, surfovanje nisam ni sanjala, čak ni u najluđim snovima. Onda mi je život, još jednom, pokazao da ništa nije nemoguće.

izaberi da živiš surfovanje 1

Sasvim slučajno, pročitala sam tekst o adaptivnom surfovanju i organizaciji koja je, između ostalog, jedan takav događaj održavala i na Floridi, u blizini mesta u kojem sam živela. Prva pomisao bila je: Moram da se oprobam u tome! Međutim, iz više razloga, to se nije dogodilo, a surfovanje je završilo na listi stvari koje želim da uradim u budućnosti. Zatim se, posle nekoliko meseci, potpuno neplanski zahvaljujući “Okeanima nade”, ta moja želja i ostvarila.

izaberi da zivis surfovanje

Neverovatno je koliko se adrenalin povećava dok čekate svoj red da ostavite kolica iza sebe i upustite se u novu avanturu. Svakome od nas (učesnika) smenjivale su se pozitivne emocije jedna za drugom. Tih nekoliko sati mogli smo da zaboravimo na bol i svakodnevne probleme, prepuštajući se uživanju u potpunoj slobodi.

Moto ove organizacije je: Otvoriti vrata okeana i talas po talas ukloniti barijere za sve one koji imaju neku vrstu fizičkog ili psihičkog invaliditeta. Organizatori i brojni volonteri su učinili i mnogo više od toga. Stavili su osmehe na lica svih učesnika i njihovih porodica. Neke od njih su ponovo vratili na daske, dok su drugima pružili potpuno novo iskustvo. Učinili su plažu i okean potpuno pristupačnim, a što je najvažnije, pokazali su da zaista možemo uraditi sve što poželimo.

Ukoliko želite da se pridružite ovoj organiaciji, podržite ih ili im pomognete u ostvarivanju ciljeva, ne postoji nijedan razlog da to ne učinite. Možda vas baš oni ohrabre da pratite svoje snove.

p.s. Kada ste poslednji put uradili nešto po prvi put?

Thank you so much for reading! Tell me what you think in the comment section bellow.
Milica Knežević

2 comments to OD INVALIDSKIH KOLICA DO DASKE ZA SURFOVANJE

 • Tijana  says:

  Bravo! Divno je sto postoji ovakva organizacija. Upoznata sam sa mnogim koje funkcionisu sa istim ili slicnim ciljem, ali za ovu nisam znala. Hvala, Milice. 🙂 I, hvala na svemu sto delis sa nama. Potrebno je upoznati ljude sa situacijom u kojoj neko nije odlucio da odustane. Previse je onih koji unistavaju planetu svojim mracnim pesimizmom i onih koji ostaju ravnodusni kada treba uciniti nesto. Radujem se neizmerno sto si ti jedna od onih kojih nam je bezbroj potrebno.
  Veliki pozdrav!

  • Milica Knežević  says:

   Draga Tijana,
   mnogo ti hvala na tako lepim rečima i podršci. To mi daje podstrek da nastavim sa ovim što radim. Za sada je ovo samo blog, ali planovi svakako jesu da preraste u nešto veće i ozbiljnije.
   Veliki pozdrav! 🙂

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>