KAJAK NE MARI DA LI KORISTITE KOLICA

Kada doživite povredu kičmene moždine neprestano slušate o tome šta više nećete moći da uradite i čega sve morate da se odreknete. Na osnovu toga, kao korisniku kolica sa dijagnozom kvadriplegije, sama pomisao na veslanje i kajak bi trebala da bude potpuno sumanuta. Ono što je realnost, jeste da niko ne može da vam kaže da li možete ili ne možete nešto. Vi najbolje poznajete sebe i zato bez obzira na poteškoće kroz koje prolazite, upravo vi ste oni koji treba da se bore za sebe i svoje snove.

izaberi da zivis kajak veslanje

Oduvek sam volela da isprobavam nove stvari, a posle povrede, kada mi je postalo deset puta teže da uradim bilo šta, moj avanturistički duh se udestetostručio Nikada ranije nisam imala iskustva u veslanju, tako da nisam mogla ni da predpostavim kako će se sada moje telo ponašati u kajaku, da li ću uopšte moći da sedim u njemu i da li ću imati snage da veslam, ali znala sam da ću pokušati.

Veslanje u kajaku se u potpunosti može prilagoditi. Od samog kajaka, sedalnog mesta, naslona do vesla. Međutim, Ričard (zahvaljujući kome sam i pokušala ovako nešto) i ja smo imali samo dobru volju i dva najobičnija kajaka. Odlučili smo se da veslanje probam na jezeru jer je voda mirna, a ispostavilo se da je tu i savršen prilaz do vode. Za sedenje u kajaku sam koristila jastuče ispunjeno gelom (možete koristiti i jastuče koje inače koristite u kolicima). Vrlo je važno da vodite računa o tome na čemu ćete sedeti kako se ne biste nažuljali ili izgrebali. Zbog nefunkcionsinja mojih prstiju, koristila sam rukavice kako bih mogla da držim veslo. Ovo nije najsjajnije rešenje iz dva razloga. Prvi je što ruke u rukavicama hoće da klize niz veslo pa ih morate nameštati (mada bi se to moglo rešiti uz pomoć lepljive trake), a drugi je što to nije baš bezbedno. Ako tako upadnete u vodu nećete moći da plivate, zato nikako nemojte koristiti ovaj način ukoliko neko neće biti sa vama. I poslednja stvar koju sam koristila u početku, jeste prsluk za spasavanje.

Moram priznati, postojala je mala doza straha da se ne prvenem u vodu brže nego što sam sela u kajak, ali već nakon par sekundi strah je nestao i počelo je uživanje u novom iskustvu. Iako ne znam koliko bi se razlikovalo veslanje pre povrede i sada, sigurno je da, bez obzira na sve, ono ima izuzetno pozitivan psihički i fizički uticaj na čoveka. Uz veslanje ćete mnogo ojačati gornji deo tela što će uticati i na poboljšanje vašeg balansa i koordinacije. Pored toga, ova aktivnost će  vam pružiti mogućnosti da iskusite prirodu, steknete nove veštine i uživate zajedno sa porodicom ili prijateljima.

Ovo je sjajan način da provedete svoje vreme, zato ne čekajte ništa osim lepog dana da biste uživali u svim pogodnostima veslanja. Iskreno se nadam da će ova priča još nekome probuditi želju da se okuša u veslanju. Ujedno, bilo bi divno da sa mnom i ostalim čitateljima podelite vaše utiske i iskustva o veslanju.

Do idućeg posta, ne zaboravite da živite (a ne samo preživljavate) svaki dan!

Thank you so much for reading! Tell me what you think in the comment section bellow.
Milica Knežević

6 comments to KAJAK NE MARI DA LI KORISTITE KOLICA

 • Marina Majska  says:

  Sjajan tekst, može se podvesti i pod motivacioni, ali mene si svakako motivisala da pratim tvoj blog. 🙂

  • Milica Knežević  says:

   Najlepše hvala Marina. Drago mi je što moji postovi ostavljaju neku poruku, jer mi je to cilj. Potrudiću se da i u buduće opravdam to što sam te motivisala da pratiš moj blog 🙂

 • Jelena Pantic  says:

  Predivno Milice, ooduševljena sam i dirnuta ovim tekstom! Samo napred sa pisanjem, mnogo sreće i uspeha ti želim! 🙂

  • Milica Knežević  says:

   Hvala na lepim rečima Jelena. 🙂 Jako mi je drago da ti tekst dopao.

 • Aleksandra  says:

  Ti možeš da služiš kao prime apsolutno svim ljudima! Kada čitam tvoje tekstove ja ostajem bez daha. Curo SVAKA TI ČAST!!!

  Post o humanitarnoj akciji Kilometar Kose :
  http://nislive.blogspot.com/2015/03/kilometar-kose-za-decu-obolelu-od-raka.html

  • Milica Knežević  says:

   Hvala Aleksandra. 🙂 Drago mi je da ti se dopadaju moji tekstovi, a još draže što si se priključila akciji “Kilometar kose”.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>